Sushi for beginners

Jahapp::) Då har man pysslat och lagat sushi igen då:) Och ingen är gladare før det än Morten kan jag säga:)

Så tänkte lägga upp lite bilder och gå igenom hur jag gjorde så ni kan lära er, før det är jätte kul:)
Och speciellt till lillasystern som ville se hur man gjorde då, det är främst før henne<3

Ja, det viktigaste av allt är riset, jag kan ju säga att jag inte tror att jag fått till det som man ska nångång, och det va tredje gången jag gjorde sushi idag, men.. träning ger färdighet:)

Det du behøver är sushiris, detta kan du køpa i antingen en asiatisk affär, turkäffer eller en stor affär, typ ica maxi. Jag køpte det i en turk affär och det kosta 25 kr før ett halvt kilo.




Det viktigaste med sushi riset är att du skøljer riset 4-6 gånger tills vattnet inte längre är så vitt.
Det allra bästa är om du låter risen stå i vatten i 1 timme innan du kokar det men det är inte nødvändigt!


Såhär ska det inte se ut!



Men däremot såhär:)


-Sen kokar du riset, du ska ha lika mycket vatten som du har ris. 
Ha på først i høgsta värme tills det kokar upp ordentligt, sen sänker du till medels värme i ca 10 min och sen på minsta värme i ca 15 min.
HA LOCKET PÅ HELA TIDEN! (tips, ha en køkshandukt mellan locket och grytan så den kan dra åt sig fukt)


-Medans riset kokar så ska du gøra en lake som består av risvinäger, socker och ris.


Risvinäger kan du køpa på samma ställen som sushiris och kostar ca 29 kr.


Lake gør du genom att blanda 1 1/2 tsk vinäger 1 tsk socker och en halv tsk salt och värma upp det i en kastrull så sockret smälter, denna mängden är till ca 250 gram ris (3 1/2 dl)


Såhär blir det då:)

Låt detta svalna så det inte är varmt när du häller det på riset.


När riset är klart så lägg det i en ganska platt form så att det kan svalna så fort, sen får man ta en träslev och en gaffel och røra om riset førsiktigt så den luftas och blir kall.


Sen häller du på laken så jämt som møjligt så det kommer øverallt, och så blandar du riset ordentligt.


Medans riset kokar kan du børja førbereda vad du ska ha i sushin.
Idag valde jag att ha lax, den laxen man har till sushi heter salmalax och är den färskaste fisken du kan ha till sushi. den kosta 230 kr kg och det är ju ganska dyrt. Ett billigare alternativ är crabsticks.
Dom kostar ca 10 kr paketet och det kommer ca 15 sticks i ett paket. Dom är även extremt kalorifattiga.


Såhär ser den ut:)


Sen skär du bitar så dom blir ca 4 mm tjocka och efter ønskad storlek på sushi bitarna.
Om dom førsta inte blir bra, don't worry, du kan använda dom till makin:)


Så lätt är det:)


Mycket lax! Blir nog sushi i ett par dagar, men hoppas att det går att frysa.



Sen tar du och fixar grønsakerna, gurkan delar du på mitten och gräver ut kärnorna før dom ska inte va med. så skär du bara det i stångar och samma med avokadon:)


Sådär ja..



Nu är vi fit for fight:) Køpte øven skagenrøra att ha i eftersom det är så himlans gott när dom har det på super sushi i Gøteborg:)

Så, då kan vi sätta igång, nu tar vi fram sjøgräset!


Detta kan du køpa på samma affärer som det andra och kostar 25 kr før 4 blad.


Lägg på riset på den grova sidan av sjøgräset, lämna ca en cm längst upp før det behøvs när man ska stänga rullen.



Lägg på fyllningen, denna blev supergod! Men man kan som sagt ha i allt møjligt egentligen:)



Sen rullar du ihop din sushirulle:) Du behøver givetvis en sån här liten matta som du nog kan få køpt på dom flesta stället. prova typ affärer som Kid eller Ikea.

Sen gjode jag även nigiri idag før førsta gången, detta va ju lätt, hjälper att ha lite fuktiga händer när du formar riset.


Mina risklumpar.



Mina nigiris:)


Sen behøver du också detta:


Wasabi, Ingefära och soya! Allt ligger på mellan 20-30 kr. Soyan kosta 45 men det är en halv liter.



Så här har ni mina damer och herrar, resultatet:)


Tadaaaa:)


Sådär ja:) det tar Mig ungefär 1 1/2 timme att gøra allt detta.
Om du ska laga sushi ska du veta att det är inte särskilt mycket billigare än att køpa färdigt, men det är jättekul att gøra:)


Kan också säga att det har tagit mig två timmar att skriva detta inlägget så jag vill ha FEEDBACK før besväret;)
Så lämna gärna en kommentar om du har nån fråga eller om du bara vill berømma mig;)



Go'kväll folkens:)


Kommentarer
Postat av: Michela

men shit vad duktig du är! :D muuummmss det ser supergott ut! det ska jag minsann gøra på söndagkväll! tack för tipset om Salman. :)) ses på söndag! klem

2010-07-23 @ 11:19:49
URL: http://www.goodolgolly.blogspot.com
Postat av: aurora

du är duktigt ska du göra dom när du kommer hem kram kram

2010-07-23 @ 12:13:57
Postat av: britt

Jättebra :D:D Om du kommer hit när du åker ner kan vi köpa ingredienser och laga det här!!

2010-07-23 @ 18:40:17
Postat av: Stephanie

Jaa:) det kan vi gøra!! Det blir roligt!!

2010-07-23 @ 19:37:41
URL: http://abeautifulmind.blogg.se/
Postat av: Steffen

WOW - Du er min helt Steph :) Kan ikke du vise meg hvordan jeg lager Thai og litt andre saker også da?

2010-07-23 @ 22:10:09
Postat av: Stephanie

Haha, Of course baby:) Nästa gång blir det Paneng gai på menyn;)

2010-07-24 @ 00:31:41
URL: http://abeautifulmind.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0